لایه اوزون بخشی از جو زمین است که حاوی غلظت نسبتا بالایی از گاز ازن است که یک مولکول معدنی با فرمول شیمیایی O3 است. ازن یک گاز آبی کم رنگ با بوی تند (شبیه کلر) است. اگرچه غلظت نسبتاً زیاد در این لایه در مقایسه با سایر گازهای استراتوسفر کم است.
 
لایه اوزون بیشتر اشعه ماوراء بنفش را که از خورشید به زمین می رسد جذب می کند. لایه اوزون در جو روی قطب ها ضخیم تر از روی استوا است.
 
ازن چگونه ایجاد می شود؟
 
هنگامی که پرتوهای خورشید مولکول های اکسیژن را به اتم های منفرد تقسیم می کند، ازن در جو ایجاد می شود. این اتم‌های منفرد با اکسیژن مجاور ترکیب می‌شوند و یک مولکول سه‌اکسیژنی - اوزون را تشکیل می‌دهند.
 
چه کسی لایه اوزون را کشف کرد؟
 
لایه اوزون توسط فیزیکدانان فرانسوی چارلز فابری و هانری بوئیسون در سال 1913 کشف شد.
 
چرا لایه اوزون مهم است؟
 
ازن از زمین در برابر پرتوهای مضر فرابنفش (UV) خورشید محافظت می کند. بدون لایه اوزون در جو، زندگی بر روی زمین بسیار دشوار خواهد بود. گیاهان نمی توانند در پرتوهای فرابنفش سنگین زندگی و رشد کنند، همچنین پلانکتون هایی که به عنوان غذا برای بیشتر زندگی اقیانوس ها عمل می کنند، نمی توانند زندگی کنند. با تضعیف سپر لایه اوزون، انسان بیشتر مستعد ابتلا به سرطان پوست، آب مروارید و اختلال در سیستم ایمنی خواهد بود.
 
آیا ازن مضر است؟
 
ازن می تواند هم از زمین محافظت کند و هم به آن آسیب برساند - همه اینها به محل زندگی آن بستگی دارد. به عنوان مثال، اگر ازن در استراتوسفر جو وجود داشته باشد، به عنوان یک سپر عمل می کند. اما اگر در تروپوسفر (حدود 10 کیلومتری سطح زمین) باشد، ازن مضر است. این یک آلاینده است که می تواند به بافت های ریه و گیاهان آسیب برساند. از این رو، اختلال در تعادل ازن می تواند عواقب جدی داشته باشد.
 
اختلال در تعادل ازن در جو
 
از دهه 1970 دانشمندان مشاهده کرده اند که فعالیت های انسانی باعث برهم زدن تعادل اوزون می شود. تولید مواد شیمیایی حاوی کلر مانند کلروفلوئوروکربن ها (CFC) به تخریب لایه ازن افزوده است.
 
تخریب لایه اوزون چیست؟
 
مواد شیمیایی حاوی اتم های کلر و برم از طریق فعالیت های انسانی در جو منتشر می شوند. این مواد شیمیایی با شرایط آب و هوایی خاص ترکیب می‌شوند و واکنش‌هایی در لایه اوزون ایجاد می‌کنند که منجر به تخریب مولکول‌های ازن می‌شود. تخریب لایه اوزون در سطح جهانی اتفاق می افتد، اما تخریب شدید لایه اوزون بر روی قطب جنوب اغلب به عنوان "چاله اوزون" نامیده می شود. کاهش افزایش یافته اخیراً در قطب شمال نیز شروع شده است.
 
روز جهانی ازن چه زمانی است؟
 
روز جهانی حفاظت از لایه اوزون هر سال در 16 سپتامبر برگزار می شود.
 
پروتکل مونترال در مورد تخریب لایه اوزون
 
پروتکل مونترال یک توافقنامه زیست محیطی چندجانبه است که تولید و مصرف مواد تخریب کننده لایه لایه ازن (ODS) را تنظیم می کند. این در 15 سپتامبر 1987 به تصویب رسید. طرف های پروتکل مونترال در بیست و هشتمین نشست خود در 15 اکتبر 2016 در کیگالی، رواندا، در مورد کاهش تدریجی هیدروفلوئوروکربن ها (HFCs) به توافق رسیدند. کشورها موافقت کردند HFC ها را به لیست مواد کنترل شده اضافه کنند و یک جدول زمانی برای کاهش تدریجی آنها به میزان 80 تا 85 درصد تا اواخر دهه 2040 تصویب کردند.