دیابت عامل اصلی نابینایی، نارسایی کلیه، حملات قلبی، سکته مغزی و قطع اندام تحتانی است. در سال 2019، دیابت نهمین علت مرگ و میر با حدود 1.5 میلیون مرگ و میر به طور مستقیم توسط دیابت بود.

رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی منظم، حفظ وزن طبیعی بدن و اجتناب از مصرف دخانیات راه هایی برای پیشگیری یا به تاخیر انداختن ابتلا به دیابت نوع 2 هستند. دیابت را می توان با رژیم غذایی، فعالیت بدنی، دارو و غربالگری و درمان منظم عوارض درمان کرد و از عواقب آن جلوگیری کرد یا به تأخیر انداخت.

دیابت چیست؟

دیابت یک بیماری مزمن است که یا زمانی رخ می دهد که لوزالمعده انسولین کافی تولید نمی کند یا زمانی که بدن نمی تواند به طور موثر از انسولین تولید شده استفاده کند. انسولین هورمونی است که قند خون را تنظیم می کند. هایپرگلیسمی یا افزایش قند خون، یکی از عوارض شایع دیابت کنترل نشده است و به مرور زمان منجر به آسیب جدی به بسیاری از سیستم های بدن، به ویژه اعصاب و رگ های خونی می شود.

در سال 2019، دیابت عامل مستقیم مرگ 1.5 میلیون نفر بود و 48 درصد از کل مرگ و میرهای ناشی از دیابت قبل از 70 سالگی رخ داده است. بین سال‌های 2000 و 2016، 5 درصد افزایش در میزان مرگ و میر زودرس (یعنی قبل از 70 سالگی) در اثر دیابت مشاهده شد. در کشورهای با درآمد بالا، میزان مرگ و میر زودرس ناشی از دیابت از سال 2000 تا 2010 کاهش یافته است، اما در سال های 2010-2016 افزایش یافته است. در کشورهای با درآمد متوسط ​​پایین، میزان مرگ و میر زودرس ناشی از دیابت در هر دو دوره افزایش یافته است.

در مقابل، احتمال مرگ ناشی از هر یک از چهار بیماری اصلی غیرواگیر (بیماری‌های قلبی عروقی، سرطان، بیماری‌های مزمن تنفسی یا دیابت) در سنین 30 تا 70 سال بین سال‌های 2000 تا 2016، 18 درصد کاهش یافته است.

دیابت نوع 2

دیابت نوع 2 (که قبلا غیر وابسته به انسولین یا شروع بزرگسالان نامیده می شد) ناشی از استفاده ناکارآمد بدن از انسولین است. بیش از 95 درصد افراد مبتلا به دیابت به دیابت نوع 2 مبتلا هستند. این نوع دیابت تا حد زیادی نتیجه وزن اضافی بدن و عدم فعالیت بدنی است.

علائم ممکن است مشابه علائم دیابت نوع 1 باشد اما اغلب کمتر مشخص می شود. در نتیجه، بیماری ممکن است چندین سال پس از شروع، پس از بروز عوارض، تشخیص داده شود.

تا همین اواخر، این نوع دیابت فقط در بزرگسالان دیده می شد، اما اکنون به طور فزاینده ای در کودکان نیز رخ می دهد.

دیابت نوع 1

دیابت نوع 1 (که قبلاً به عنوان وابسته به انسولین، نوجوانی یا شروع دوران کودکی شناخته می شد) با کمبود تولید انسولین مشخص می شود و نیاز به تجویز روزانه انسولین دارد. در سال 2017، 9 میلیون نفر مبتلا به دیابت نوع 1 بودند. اکثریت آنها در کشورهای با درآمد بالا زندگی می کنند. نه علت آن شناخته شده است و نه ابزاری برای جلوگیری از آن.

علائم شامل دفع بیش از حد ادرار (پلی ادرار)، تشنگی (پلی دیپسی)، گرسنگی مداوم، کاهش وزن، تغییرات بینایی و خستگی است. این علائم ممکن است به طور ناگهانی رخ دهد.

دیابت بارداری

دیابت حاملگی هیپرگلیسمی با مقادیر گلوکز خون بالاتر از حد طبیعی اما کمتر از مقادیر تشخیصی دیابت است. دیابت بارداری در دوران بارداری اتفاق می افتد. زنان مبتلا به دیابت بارداری در معرض خطر افزایش عوارض در دوران بارداری و زایمان هستند. این زنان و احتمالاً فرزندانشان نیز در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در آینده هستند. دیابت بارداری از طریق غربالگری قبل از تولد تشخیص داده می شود نه از طریق علائم گزارش شده.