بیماری‌های عفونی اختلالاتی هستند که توسط ارگانیسم‌هایی مانند باکتری‌ها، ویروس‌ها، قارچ‌ها یا انگل‌ها ایجاد می‌شوند. بسیاری از ارگانیسم ها در داخل و روی بدن ما زندگی می کنند. آنها معمولاً بی ضرر یا حتی مفید هستند. اما تحت شرایط خاصی، برخی ارگانیسم ها ممکن است باعث بیماری شوند.

برخی از بیماری های عفونی می توانند از فردی به فرد دیگر منتقل شوند. برخی از آنها توسط حشرات یا حیوانات دیگر منتقل می شوند. و ممکن است با مصرف غذا یا آب آلوده یا قرار گرفتن در معرض ارگانیسم‌های موجود در محیط، دیگران را مبتلا کنید.

علائم و نشانه ها بسته به ارگانیسمی که باعث عفونت می شود متفاوت است، اما اغلب شامل تب و خستگی است. عفونت های خفیف ممکن است به استراحت و درمان های خانگی پاسخ دهند، در حالی که برخی از عفونت های تهدید کننده زندگی ممکن است نیاز به بستری شدن داشته باشند.

بسیاری از بیماری های عفونی مانند سرخک و آبله مرغان با واکسن قابل پیشگیری هستند. شستن مکرر و کامل دست ها همچنین از شما در برابر بیشتر بیماری های عفونی محافظت می کند.

علائم و نشانه ها

هر بیماری عفونی علائم و نشانه های خاص خود را دارد. علائم و نشانه های عمومی مشترک در تعدادی از بیماری های عفونی عبارتند از:

  • تب
  • اسهال
  • خستگی
  • دردهای عضلانی
  • سرفه کردن

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

اگر شما:

توسط حیوان گاز گرفته شده اند

مشکل تنفسی دارند

بیش از یک هفته است که سرفه می کنید

سردرد شدید همراه با تب داشته باشید

تورم دارید

تب بی دلیل یا طولانی مدت داشته باشید

مشکلات بینایی ناگهانی برایتان پیش آمده باشد

علل و عوامل بیماری های عفونی

بیماری های عفونی می توانند ناشی از موارد زیر باشند:

باکتری

 این موجودات تک سلولی مسئول بیماری هایی مانند گلودرد استرپتوکوکی، عفونت های دستگاه ادراری و سل هستند.

ویروس ها حتی کوچکتر از باکتری ها، ویروس ها باعث بسیاری از بیماری ها از سرماخوردگی تا ایدز می شوند.

قارچ

بسیاری از بیماری های پوستی مانند کرم حلقوی توسط قارچ ها ایجاد می شوند. انواع دیگر قارچ ها می توانند ریه ها یا سیستم عصبی شما را آلوده کنند.

انگل

مالاریا توسط یک انگل کوچک ایجاد می شود که توسط نیش پشه منتقل می شود. سایر انگل ها ممکن است از مدفوع حیوانات به انسان منتقل شوند.

تماس مستقیم

یک راه آسان برای ابتلا به اکثر بیماری های عفونی تماس با فرد یا حیوان مبتلا به عفونت است. بیماری های عفونی می توانند از طریق تماس مستقیم منتقل شوند مانند:

شخص به شخص. بیماری‌های عفونی معمولاً از طریق انتقال مستقیم باکتری‌ها، ویروس‌ها یا سایر میکروب‌ها از فردی به فرد دیگر سرایت می‌کنند. این می تواند زمانی اتفاق بیفتد که یک فرد مبتلا به این باکتری یا ویروس، فردی را که آلوده نیست لمس کند، ببوسد، یا سرفه یا عطسه کند.

این میکروب ها همچنین می توانند از طریق تبادل مایعات بدن از تماس جنسی پخش شوند. فردی که میکروب را دفع می کند ممکن است هیچ علامتی از بیماری نداشته باشد، اما ممکن است به سادگی یک ناقل باشد.

حیوان به شخص. گاز گرفتن یا خراشیده شدن توسط یک حیوان آلوده - حتی یک حیوان خانگی - می تواند شما را بیمار کند و در شرایط شدید می تواند کشنده باشد. دست زدن به فضولات حیوانی نیز می تواند خطرناک باشد. به عنوان مثال، شما می توانید با برداشتن جعبه خاک گربه خود به عفونت توکسوپلاسموز مبتلا شوید.

مادر به فرزند متولد نشده یک زن باردار ممکن است میکروب هایی را که باعث بیماری های عفونی می شود به جنین خود منتقل کند. برخی از میکروب ها می توانند از جفت یا از طریق شیر مادر عبور کنند. میکروب های واژن نیز می توانند در هنگام تولد به نوزاد منتقل شوند.

تماس غیر مستقیم

ارگانیسم های ایجاد کننده بیماری نیز می توانند از طریق تماس غیر مستقیم منتقل شوند. بسیاری از میکروب‌ها می‌توانند روی یک جسم بی‌جان مانند میز، دستگیره در یا دسته شیر آب باقی بمانند.

به عنوان مثال، وقتی دستگیره دری را که فردی مبتلا به آنفولانزا یا سرماخوردگی در دست گرفته است، لمس می‌کنید، می‌توانید میکروب‌هایی را که او به جا گذاشته است، بردارید. اگر قبل از شستن دست ها، چشم ها، دهان یا بینی خود را لمس کنید، ممکن است دچار عفونت شوید.

نیش حشرات

برخی از میکروب‌ها برای انتقال از میزبانی به میزبان دیگر به حامل‌های حشرات مانند پشه، کک، شپش یا کنه متکی هستند. این حامل ها به عنوان بردار شناخته می شوند. پشه ها می توانند ناقل انگل مالاریا یا ویروس نیل غربی باشند. کنه های آهو ممکن است حامل باکتری عامل بیماری لایم باشند.

آلودگی مواد غذایی

میکروب های بیماری زا نیز می توانند شما را از طریق آب و غذای آلوده آلوده کنند. این مکانیسم انتقال باعث می شود که میکروب ها از طریق یک منبع به افراد زیادی سرایت کنند. برای مثال وجود باکتری روی برخی غذاها مانند همبرگر نیم پز یا آب میوه غیر پاستوریزه.